Kaca tempered
Kaca tempered atanapi toughened mangrupikeun jinis gelas kaamanan anu diolah ku perlakuan termal atanapi kimia anu dikontrol pikeun ningkatkeun kakuatanana dibandingkeun sareng kaca biasa. Tempering nempatkeun permukaan luar kana komprési sareng interior kana tegangan. Tekenan sapertos kitu nyababkeun gelas, nalika pegat, ambruk janten sakumpulan granular alit tibatan beulah beulah bergerigi sapertos gelas piring (alias kaca annealed). The sakumpulan granular anu kurang kamungkinan kana ngabalukarkeun tatu.
Salaku hasil tina kasalametan jeung kakuatanana, kaca tempered dipaké dina rupa-rupa aplikasi nuntut, kaasup jandéla kandaraan panumpang, panto pancuran, panto kaca arsitéktur sarta tabel, trays kulkas, protectors layar handphone, salaku komponén kaca bulletproof, pikeun masker diving, jeung rupa-rupa piring jeung cookware.
Pasipatan
Kaca tempered kira-kira opat kali leuwih kuat batan kaca annealed ("biasa") kaca. Kontraksi anu langkung ageung tina lapisan jero salami manufaktur nyababkeun setrés komprési dina permukaan gelas saimbang ku tegangan tensile dina awak gelas. Pinuh tempered kaca 6-mm kandel kudu boga boh komprési permukaan minimum 69 MPa (10 000 psi) atawa hiji komprési ujung teu kurang ti 67 MPa (9 700 psi). Pikeun dianggap kaca kaamanan, tegangan compressive permukaan kudu ngaleuwihan 100 megapascals (15.000 psi). Salaku hasil tina ngaronjat stress permukaan, lamun kaca geus kungsi pegat eta ngan megatkeun kana lembar sirkular leutik sabalikna shards jagged seukeut. Karakteristik ieu ngajadikeun kaca tempered aman pikeun aplikasi-tekanan luhur sareng tahan ledakan.
Ieu stress permukaan compressive ieu méré kaca tempered ngaronjat kakuatan. Ieu kusabab kaca annealed, nu ampir euweuh stress internal, biasana ngabentuk retakan permukaan mikroskopis, sarta dina henteuna komprési permukaan, sagala tegangan dilarapkeun kana kaca ngabalukarkeun tegangan dina beungeut cai, nu bisa ngajalankeun rambatan retakan. Sakali hiji retakan mimiti propagating, tegangan salajengna ngumpul di ujung retakan, ngabalukarkeun eta rambatan dina laju sora dina bahan. Akibatna, kaca annealed rapuh sarta ngarecah kana potongan teratur sarta seukeut. Di sisi anu sanésna, tekanan compressive dina kaca tempered ngandung cacad sareng nyegah rambatan atanapi ékspansi na.
Sagala motong atanapi grinding kudu dipigawé saméméh tempering. Motong, grinding, sarta dampak seukeut sanggeus tempering bakal ngabalukarkeun kaca narekahan.
Pola galur hasilna tina tempering bisa dititénan ku nempo ngaliwatan hiji polarizer optik, kayaning sapasang kacamata polarisasi.
Mangpaat
Kaca tempered dianggo nalika kakuatan, résistansi termal, sareng kaamanan mangrupikeun pertimbangan penting. Kandaraan panumpang, contona, ngagaduhan tilu syarat. Kusabab aranjeunna disimpen di luar, aranjeunna tunduk kana pemanasan konstan sareng penyejukan ogé parobahan suhu anu dramatis sapanjang taun. Leuwih ti éta, maranéhna kudu tahan dampak leutik tina lebu jalan kayaning batu ogé kacilakaan jalan. Kusabab pecahan kaca anu ageung sareng seukeut bakal nampilkeun bahaya tambahan sareng teu tiasa ditampi pikeun panumpang, kaca tempered dianggo supados upami rusak, potonganna tumpul sareng biasana henteu bahaya. Kaca hareup atawa kaca hareup dijieunna tina kaca laminated, nu moal meupeuskeun jadi potongan lamun pegat bari jandéla samping jeung kaca pungkur ilaharna kaca tempered.
aplikasi has sejenna kaca tempered ngawengku:

  • Panto balkon
  • fasilitas athletic
  • Kolam renang
  • Fasad
  • Panto pancuran sareng kamar mandi
  • wewengkon paméran jeung mintonkeun
  • munara komputer atawa kasus

Wangunan jeung wangunan
Kaca tempered ogé dipaké dina wangunan pikeun rakitan unframed (sapertos panto kaca frameless), aplikasi structurally dimuat, sarta sagala aplikasi sejenna nu bakal jadi bahaya dina acara dampak manusa. Kodeu wangunan di Amérika Serikat merlukeun kaca tempered atanapi laminated dina sababaraha kaayaan kaasup sababaraha skylights, deukeut doorways na stairways, jandéla badag, jandéla nu ngalegaan deukeut tingkat lanté, panto ngageser, elevators, panels aksés departemén seuneu, sarta deukeut kolam renang.
Pamakéan rumah tangga
Kaca tempered ogé dianggo di bumi. Sababaraha parabot rumah tangga umum jeung panerapan anu ngagunakeun kaca tempered nyaéta panto pancuran frameless, luhureun méja kaca, rak kaca, kaca kabinét jeung kaca keur fireplaces.
jasa dahareun
"Rim-tempered" nunjukkeun yén wewengkon kawates, kayaning pasisian kaca atawa piring, geus tempered tur populér di layanan dahareun. Sanajan kitu, aya ogé pabrik spesialis nu nawarkeun solusi drinkware pinuh tempered / toughened nu bisa mawa kauntungan ngaronjat dina bentuk kakuatan sarta résistansi shock termal. Di sababaraha nagara produk ieu dieusian di tempat anu merlukeun tingkat kinerja ngaronjat atawa boga sarat pikeun kaca aman alatan pamakéan sengit.
Kaca tempered ogé geus katempo ngaronjat pamakéan di bar jeung pub, utamana di Britania Raya jeung Australia, pikeun nyegah kaca pecah dipaké salaku pakarang. Produk kaca tempered tiasa dipendakan di hotél, bar, sareng réstoran pikeun ngirangan karusakan sareng ningkatkeun standar kaamanan.
Masak jeung baking
Sababaraha bentuk kaca tempered dipaké pikeun masak jeung baking. Pabrikan sareng merek kalebet Glasslock, Pyrex, Corelle, sareng Arc International. Ieu oge tipe kaca dipaké pikeun panto oven.
Manufaktur
Kaca tempered bisa dijieun tina kaca annealed ngaliwatan prosés tempering termal. Gelas disimpen dina méja roller, nyandak kana tungku anu manaskeunana saluhureun suhu transisina 564 °C (1.047 °F) ka sakitar 620 °C (1.148 °F). Kaca ieu lajeng gancang tiis kalawan draf hawa kapaksa bari bagian jero tetep bébas ngalir pikeun waktu anu singget.
Prosés kateguhan kimiawi alternatif ngalibatkeun maksa lapisan permukaan kaca sahenteuna 0,1 mm kandel kana komprési ku bursa ion ion natrium dina beungeut kaca jeung ion kalium (anu 30% leuwih badag), ku immersion kaca kana mandi tina kalium nitrat lebur. Ketangguhan kimiawi nyababkeun paningkatan kateguhan dibandingkeun sareng tempering termal sareng tiasa diterapkeun kana objék kaca anu bentukna kompleks.
Kakurangan
Kaca tempered kudu dipotong kana ukuran atawa dipencet ka bentuk saméméh tempering, sarta teu bisa ulang digawé sakali tempered. Ngagosok ujung atanapi liang pangeboran dina gelas dilaksanakeun sateuacan prosés tempering dimimitian. Kusabab tekanan saimbang dina gelas, ruksakna bagian mana wae antukna bakal ngakibatkeun kaca shattering kana potongan-ukuran gambar leutik. Kaca téh paling rentan ka pegatna alatan ruksakna ujung kaca, dimana tegangan tensile nyaeta greatest, tapi shattering ogé bisa lumangsung dina acara tabrakan teuas di tengah kaca kaca atawa lamun dampakna kentel. (Contona, neunggeul kaca ku titik hardened).
Nganggo kaca tempered tiasa nyababkeun résiko kaamanan dina sababaraha kaayaan kusabab kacenderungan gelas pikeun ngarecah lengkep kana dampak anu keras tinimbang ngantunkeun beling dina pigura jandela.
Beungeut kaca tempered teu némbongkeun gelombang permukaan disababkeun ku kontak jeung rollers flattening, upami eta geus kabentuk ngagunakeun prosés ieu. Waviness Ieu masalah signifikan dina manufaktur sél surya pilem ipis. Prosés kaca ngambang bisa dipaké pikeun nyadiakeun lambar low-distorsi kalawan surfaces pisan datar tur paralel salaku alternatif pikeun aplikasi glazing béda.
Cacat nikel sulfida bisa ngabalukarkeun pegatna spontan kaca tempered taun sanggeus manufaktur na.


waktos pos: Jul-20-2020